top of page
people on beach during sunset_edited.jpg

A fejlesztő irodalomterápiáról
dióhéjban

expresszív, csoportos művészetterápia

szövegek olvasása, írása és közös beszélgetés révén

támogató közeg

Az irodalomterápiás csoport leggyakrabban kis csoportként működik (7-12 fő), ahol titoktartás vállalása mellett egy elfogadó és biztonságos környezetben különböző olvasmányok közös olvasásával és a csoportvezető által irányított feldolgozásuk révén eljutunk addig, hogy a kliensek önmagukról beszéljenek.

friss szempontok

Terapeutaként feladatom úgy tervezni a folyamatot, hogy személyes élmények megosztására alkalmas, bizalomteli légkör alakuljon ki, emellett elősegítsem a csoporttagok egymáshoz való kapcsolódását. A résztvevők különböző megküzdési stratégiákkal ismerkedhetnek meg egymás példáin és az irodalmi alakok történetein keresztül, továbbá növekszik az önreflexióra való képességük.

ítélkezésmentes légkör

A csoport környezetében és a csoportfolyamat eredményeként jelennek meg a terápiás tényezők, melyek jótékony hatást fejtenek ki a csoporttagokra. Csökkentik szorongásukat, növelik az önbizalmat, oldják a magányérzetet, könnyebbé teszik a másokhoz való kapcsolódást, növelik az empátiát, a türelmet, a toleranciát.

egy kis bátorítás

A folyamat eredményeképpen a csoporttagok támogatást kapnak ahhoz, hogy saját viselkedésükre rálássanak, több nézőpontból és új megvilágításban tekinthessenek élethelyzetükre és ha készen állnak rá, változtassanak.

változatos szövegek

Az irodalomterápiában (vagy más néven biblioterápiában) az irodalom fogalmát tágan értelmezhetjük: a szépirodalom fikciós alkotásai mellett más természetű szövegekkel is foglalkozhatunk (emlékirat, újságcikk, blog, dalszöveg, önsegítő szövegek, slam poetry, napló, graffiti, a sor végtelen) sőt nem ritkán a képet és a filmet hívja segítségül a csoportvezető.

alkotó önkifejezés

Rendkívül izgalmas, amikor művészetterápiás megközelítésben expresszív csoportterápiaként a kliens maga alkot szöveget ott, helyben a csoportvezető irányítása mellett. Ilyenkor a résztvevő a csoport előre meghatározott, biztonságos keretei között kreatív szövegírás révén fejezi ki önmagát.

MAGYAR_IRODALOMTERAPIAS_TARSASAG fekete Magyar feher kör hatter.png

Magyar Irodalomterápiás Társaság

A Magyar Irodalomterápiás Társaság céljai közt szerepel, hogy hírét vigye a szövegek terápiás alkalmazhatóságának és széles körben népszerűsítse az irodalomterápia módszerét. 2020 óta vagyok a Társaság tagja, annak alapszabályzatát, etikai kódexét magamra kötelezőnek fogadom el.

bottom of page