top of page

Gyakori kérdések
az irodalomterápiáról

Kiknek szól a fejlesztő irodalomterápia (biblioterápia)?

Annak, aki egy kicsit elakadt az életében, aki vágyik arra az élményre, hogy nincsen egyedül a problémájával, aki szeretne friss szemmel nézni régi dolgaira, aki új nézőpontot keres, aki fejlesztené személyiségét, mélyítené önismeretét. Annak, akinek egy kis bátorításra van szüksége. Annak, aki támogatást keres egy bonyolult élethelyzetben.

Miben különbözik az irodalomterápiás csoport egy könyvklubtól?

Az irodalomterápiás csoportban és a könyvklubon is szövegeket olvasunk és beszélgetünk, mégis teljesen más a két csoport feladata. A fejlesztő biblioterápia olyan mentálhigiénés folyamat, mely a normál élet feladataival való sikeres megküzdést támogatja az önismeret mélyítése és a személyiség érettségének fokozása révén. Irodalomterápiás csoportot erre kiképzett szakember vezethet, aki tudatosan irányítja a csoportfolyamatot a terápiás célok teljesülése érdekében. A résztvevők nem szövegeket elemeznek, hanem személyes élményeket osztanak meg.

Mentális betegségeket is lehet gyógyítani ezzel a módszerrel?

Igen, az irodalomterápiát megfelelő végzettséggel és ellenőrzés mellett klinikai környezetben is alkalmazzák erre képzett szakemberek, viszont a fejlesztő irodalomterápia nem pszichoterápia. A fejlesztő irodalomterápia hagyományosan az egészségesek terápiája. Ha a jelentkező mentális betegségben érintett, akkor ezt rögtön jeleznie kell a csoportvezető felé, így közösen, szakember bevonásával mérlegelhetik a helyzetet.

Hogyan lehet a csoportterápia olyan hatásos, mint az egyéni terápia?

A csoportos és az egyéni terápia közötti eltérések nem a hatékonyságban mutatkoznak, egyes előnyös hatások kifejezetten a csoportterápián érvényesülnek. A legtöbb tag azonosulni tud a többiek által megosztott nehézségekkel, úgy érzi, önmagán is segíthet a többiek meghallgatásával. Az interakció új módját gyakorolhatod azzal, ha visszajelzést adsz és bevonod a többieket is a megbeszélésbe. A csoportban többféle nézőpont érvényesül, fokozott támogatásra lelhetsz a társaktól. A csoport környezete védett közeget biztosít különböző viselkedésformák kipróbálására, új magatartások elsajátítására.

Mit csinál a csoportvezető?

A csoportvezető szerepe, hogy az egyéni fejlődést elősegítse a csoport keretein belül. Egyszerre facilitál és irányít, visszajelzést és támogatást nyújt, segíti a résztvevők közötti őszinte ugyanakkor ítélkezésmentes kommunikációt, hozzájárul a csoportkohézió létrejöttéhez.

Hányan vannak egy nyitott és egy zárt csoportban?

A csoportokon általában 5-12 résztvevő találkozik az érdeklődők számának függvényében. Ez a létszám alkalomról alkalomra változhat, amennyiben nyitott csoportról van szó, ilyenkor a tagok cserélődnek, bármikor lehetőség van a csatlakozásra. Zárt csoport esetén ugyanazok a résztvevők gyűlnek össze.

Hozhatom-e egy ismerősömet is?

A tapasztalat azt mutatja, hogy azonos csoportba kerülni ismerősökkel néha kínos helyzeteket eredményez (kivétel a kifejezetten ezt célzó csoportokat pl. anya-lánya, pároknak szóló). Ha ilyesmi merül fel, érdemes rögtön a csoportvezetőhöz fordulni, aki segít mérlegelni a helyzetet.

Milyen egy átlagos csoportalkalom?

Egy-egy csoporton a keretek tisztázása után többnyire a csoportvezető indítja el a beszélgetést, ő hozza a témát. A csoportvezető hozhat szöveg(ek)et vagy kisebb feladatokat, amik elősegítik a tagok közti kapcsolódást, megkönnyítik a bemutatkozást, egy-egy személyes élmény előhívását. Nem ritkán a résztvevők saját írásaival dolgozik a csoport. Olvasás után a közös megbeszélés személyes megosztásokkal folytatódik, ami minden esetben önkéntes, annak mélységét a résztvevők maguk szabályozzák.

Gondot jelent, hogy egyáltalán nincs bennem művészi hajlam az írásra?

Tekintet nélkül a művészi képességekre mindenki profitálhat az expresszív irodalomterápiából, semmilyen előképzettséget nem igényel a részvétel. A feladatok a kliensek szükségleteihez igazodnak, az alkotás célja olyan szöveg létrehozása, mely kommunikálja alkotója gondolatait és érzéseit, nem pedig művészi igényű írás publikálása.

A legnagyobb titkaimat fel kell tárnom a csoport előtt?

Nem. Kizárólag te döntesz arról, hogy mennyit osztasz meg magadról. Senki sem fogja kierőszakolni, hogy mesélj. Általában ahogy egyre inkább biztonságban érzik magukat a résztvevők, úgy egyre inkább kitárulkoznak. Nem könnyű megmutatni magunkat, mégis sokak tapasztalata, hogy annál többet tudtak kivenni a csoportból, minél személyesebb oldalukat tudták megmutatni. Mindenkit arra bátorítok, hogy tudatosan legyen jelen, és akkor nyíljon ki, amikor azt kényelmesnek érzi.

Gondot okoz-e, ha kevesebbet beszélek majd mint a többi csoporttag?

Nem. Különbözőek vagyunk, természetes, hogy eltérően kommunikálunk, emellett az első alkalmakkor mindenki szokott érezni egy kis szorongást. A csoportvezető feladata, hogy segítsen beindítani a beszélgetést, és támogassa a csoportot az esetleges feszültség kimondásában és feloldásában. A tagok tapasztalni szokták, hogy csoportfolyamat hatására önmaguk számára is meglepő módon nyílnak meg.

Szívesen csatlakoznál?

Nézd meg a korábbi és a most induló csoportokat!

Maradtak kétségeid?

Kérdéseidet, kételyeidet írd meg üzenetben,
hátha tudok segíteni!

bottom of page